Vitamin A – Benefits, Sources and Toxicity

Description vitamin A

Vitamin A is a group of fat-soluble substances that are found in animal products. These substances include retinol (an alcohol) and retinal (an aldehyde). Retinal is responsible for production of an acid that affects gene transcription. By means of cellular differentiation, physiological roles of cells are specialized. Vitamin A also includes carotenoids, which are produced by plants. These are transformed to retinal. Fruits and vegetables for example contain beta-carotene, which is converted to vitamin A in the human body.

وٹامن اے چربی گھلنشیل مادوں کا ایک گروپ ہے جو جانوروں کی مصنوعات میں پایا جاتا ہے۔ ان مادوں میں ریٹینول (الکحل) اور ریٹنا (ایک الڈیہائڈ) شامل ہیں۔ ریٹنا ایک ایسڈ کی تیاری کے لئے ذمہ دار ہے جو جین کی نقل کو متاثر کرتا ہے۔ سیلولر تفریق کے ذریعہ ، خلیوں کے جسمانی کردار کو مہارت حاصل ہے۔ وٹامن اے میں کیروٹینائڈز بھی شامل ہیں ، جو پودوں کے ذریعہ تیار ہوتے ہیں۔ یہ ریٹنا میں بدل گئے ہیں۔ مثال کے طور پر پھل اور سبزیاں بیٹا کیروٹین پر مشتمل ہوتی ہیں ، جو انسانی جسم میں وٹامن اے میں تبدیل ہوجاتی ہیں۔

Functions of vitamin A

Vitamin A is essential for the development of bones, skin and eyesight. It strengthens the immune system, creating resistance to infection and disease. It also regulates growth by regulating the expression of the growth hormone gene. When vitamin A deficiency occurs, a person may suffer from night blindness (caused by inadequate retinal supply), dry skin, poor growth and developmental difficulties.

ہڈیوں ، جلد اور بینائی کی روشنی کے لئے وٹامن اے ضروری ہے۔ یہ مدافعتی نظام کو مستحکم کرتا ہے ، اور انفیکشن اور بیماری کے خلاف مزاحمت پیدا کرتا ہے۔ یہ نمو ہارمون جین کے اظہار کو بھی باقاعدہ بنا کر نمو کو منظم کرتا ہے۔ جب وٹامن اے کی کمی واقع ہوتی ہے تو ، ایک شخص رات کے اندھے پن (ناکافی ریٹنا سپلائی کی وجہ سے) ، خشک جلد ، ناقص نشوونما اور ترقیاتی مشکلات کا شکار ہوسکتا ہے۔

Vitamin A in food

Food sources that contain retinol and retinal are animal products, including: liver, kidney, oily fish, dairy, eggs and margarine. Carotenoids are found in oranges, yellow, orange and dark green vegetables and fruits (for example carrots, broccoli, spinach and watercress).

کھانے کے ذرائع جن میں ریٹینول اور ریٹنایل ہوتے ہیں وہ جانوروں کی مصنوعات ہیں ، بشمول: جگر ، گردے ، روغنی مچھلی ، دودھ ، انڈے اور مارجرین۔ کیروٹینائڈ سنتری ، پیلے رنگ ، اورینج اور گہری سبز سبزیاں اور پھلوں میں ملتے ہیں (مثال کے طور پر گاجر ، بروکولی ، پالک اور واٹرریس)۔

 

Vitamin A as a supplement

Vitamin A is recommended therapeutically for patients experiencing skin conditions (eczema, acne, psoriasis) and night blindness. It also prevents ulcers, respiratory disease, menstruation cramps or urinary problems, because of its beneficial impact on the immune system. Vitamin A plays an important role in the prevention of several types of cancer.

جلد کے حالات (ایکزیما ، مہاسے ، چنبل) اور رات کے اندھے پن کا سامنا کرنے والے مریضوں کے لئے وٹامن اے کو علاج معالجے میں تجویز کیا جاتا ہے۔ مدافعتی نظام پر اس کے فائدہ مند اثرات کی وجہ سے یہ السر ، سانس کی بیماری ، حیض کے درد اور پیشاب کی دشواریوں سے بھی بچاتا ہے۔ وٹامن اے متعدد قسم کے کینسر کی روک تھام میں اہم کردار ادا کرتا ہے۔

 

Interactions

Zinc deficiency interferes with the vitamin A metabolism as a result of decreased retinol synthesis and decreased retinol to retinal transformation. When vitamin A is used in combination with iron anaemia is less likely to occur.
Chronic alcohol consumption results in depletion of vitamin A storage in the liver. this contributes to alcohol-induced liver damage.

 

ریٹنول ترکیب میں کمی اور ریٹناول میں ریٹنا کی تبدیلی میں کمی کے نتیجے میں زنک کی کمی وٹامن اے میٹابولزم میں مداخلت کرتی ہے۔ جب وٹامن اے کا استعمال آئرن انیمیا کے ساتھ کیا جاتا ہے تو اس کا امکان کم ہوتا ہے۔
دائمی الکحل کے استعمال کے نتیجے میں جگر میں وٹامن اے کا ذخیرہ ختم ہوجاتا ہے۔ اس سے شراب کی حوصلہ افزائی جگر کو نقصان پہنچاتی ہے۔

Warning

Vitamin A is not recommended for pregnant women. Excess vitamin A may cause birth defects. However, an adequate supply of vitamin A is still required because of its essential role in embryonic development.

حاملہ خواتین کے لئے وٹامن اے کی سفارش نہیں کی جاتی ہے۔ ضرورت سے زیادہ وٹامن اے پیدائشی نقائص کا باعث بن سکتا ہے۔ تاہم ، اب بھی وٹامن اے کی مناسب فراہمی کی ضرورت ہے کیونکہ اس کے برانن کی نشوونما میں اہم کردار ہے۔

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *